Etsijäkoirakon koulutus

Artikkelin etsijäkoirien koulutuksesta on kirjoittanut Marja Huovila ja se on julkaistu Koiramme-lehdessä.
 
Olen etsinyt vuodesta 1995 lähtien norwichinterrieri Jorin kanssa kadonneita koiria. Satuimme muutaman kerran paikalle, kun juoksuinen narttu oli kadonnut, ja Jori etsikin mielellään juoksuisen nartun. Kun huomasin sen osaavan etsiä muitakin koiria, alkoi meille tulla vuosien mittaan niin paljon etsintäpyyntöjä, että suunnittelimme ystäväni pelastuskoiraohjaaja Inkeri Palmrothin kanssa menetelmän kouluttaa etsijäkoirakoita.
 
Koekoirina etsijäkoirakoulutuksen suunnittelussa meillä oli Jorin lisäksi Inkerin pelastuskoiratöistä eläkkeelle jäänyt lakelandinterrieri Stella ja minun toinen koirani, schapendoesin ja pyreneittenpaimenkoiran sekoitus Nasu. Suunnittelemamme koulutusmenetelmät pohjautuvat siihen, mitä olin Jorin kanssa oppinut koirien etsimisestä ja Inkerin kokemukseen pelastuskoiraohjaajana.
 
Olen myös haastatellut jälkiharrastajia, poliiseja, huumekoirakouluttajia ja metsästäjiä, joilta kaikilta olen oppinut paljon. Jäljestystä harrastava paimenkoirien kasvattaja Eija Kansanaho ja pelastuskoiraohjaaja Inkeri Palmroth ovat toimineet henkisenä tukenani ja neuvonantajinani nämä vuodet. Ilman heidän tukeaan en olisi jaksanut tehdä etsintätyötä näin kauaa.