Koiranetsinnän historia

Suomen ensimmäinen etsijäkoira - Jori

Tämä osio kertoo etsijäkoiratoiminnan syntymisestä ja Suomen ensimmäisestä etsijäkoirasta - Jorista. Artikkelin on kirjoittanut Jorin omistaja Marja Huovila.
 
Suomen ensimmäinen etsijäkoira Rosanan Korianteri eli norwichinterrieri Jori syntyi heinäkuun neljästoista päivä 1993 ja kuoli vappuaattona 2007. Jori oppi sattumalta etsimään kadonneita koiria. Tapasimme 1996 Tapiolassa mäyräkoiran omistajan, jonka koira oli karannut oven raosta saatuaan vainun jäniksestä. Koska ympärillä oli paljon autoteitä oli jäniksiä jahtaava mäyräkoira hyvä saada kiinni mahdollisimman pian. Ehdotin mäyräkoiran omistajalle, että voin tulla hänen seurakseen etsimään hänen koiraansa. Kuulin, että mäyräkoiralla oli juoksu lopuillaan, ja uroskoirani tuntuivat haistavan saman asian. Molemmat lähtivät kuono maassa eteenpäin, ja me annoimme koirien johtaa.
 
Noin kilometrin päässä koirat olivat menossa eri suuntiin, jolloin minun oli tehtävä valinta. Toinen koirani oli silloin vajaan vuoden vanha ja on rodultaan paimenkoira. Norwichien tehtävä on ollut alunperin etsiä pikkuriistaa; ja uskoin muutenkin Jorin vanhempana ymmärtävän paremmin juoksuisten narttujen perään. Luotin siis Joriin. Käveltyämme puolisen tuntia Jorin perässä näimme mäyräkoiran, joka haisteli innokkaana jotain jälkeä. Omistaja huusi koiraansa, mutta tämä ei kuullut lainkaan. Mäyräkoira sai koirieni hajun ja Jorikin jäljitti kohti mäyräkoiraa, joten loppu sujui aika helposti. Koirat tervehtivät iloisina toisiaan ja sitten näytti kuin mäyräkoira olisi herännyt unesta ja huomannut omistajansakin. Jälleennäkemisen riemu oli molemminpuolinen. Mäyräkoira oli ilmeisesti niin keskittynyt etsimiseen, ettei huomannut omistajaansa vaikka tämä kutsui koiraansa aivan sen vieressä. Olemmehan me ihmisetkin joskus niin keskittyneitä työhömme, että emme näe mitä ympärillämme tapahtuu.